Ovogodišnje dobitnice regionalnog priznanja „Štefica Cvek” saopštene su 14. septembra u Sarajevu, u okviru festivala ženske umetnosti i aktivizma PitchWise.

Regionalna književna zajednica nominovala je čak 153 naslova za ovogodišnju, treću po redu „Šteficu Cvek”. Kroz nekoliko krugova žiriranja izbor je na kraju sveden na sedam izdanja! Umjesto da bira samo jednog pobjednika, „Štefica Cvek” slavi kolektivni uticaj ovih djela koja izazivaju konvencije, podstiču kritičku misao i nude novi pogled na goruća pitanja našeg vremena. O finalnom književnom izboru, nazvanom po legendarnoj junakinji feminističkog klasika Dubravke Ugrešić, odlučivale su članice žirija – Maja Abadžija (Bosna i Hercegovina), Dara Šljukić (Srbija) i Manja Veličkovska (Sjeverna Makedonija).

„Vjerujemo da knjige koje biramo pomjeraju granice savremene književnosti na jugoslovenskom prostoru i stvaraju nove svjetove u kojima su otpor i nada ponovo mogući. Svi ovi radovi su neophodni i svi zaslužuju vašu pažnju jer nastavljaju da inspirišu dijalog i podstiču promjene”, navodi se u saopštenju žirija.

Tako je priznanjem „Štefica Cvek” nagrađen roman Strvinari starog svijeta Tee Tulić (Oceanmore, 2023), melanholična i topla priča o tročlanoj, a potom dvočlanoj porodici na hrvatskom priobalju, na prelomu iz osamdesetih u sadašnjost. Strvinari starog svijeta je rijetko uspio roman na svakom nivou, na nivou jezika, tona, kompozicije, karakterizacije likova, prikaza odnosa između likova, pa čak i radnje, navodi žiri.

Jedinstveni matični broj Lidije Dimkovske (TRI, 2023) dobija sve zasluge za majstorski spoj geopolitičkih tenzija sa složenom porodičnom dinamikom. Žiri je izdvojio ovo djelo zbog njegovog suptilnog udaljavanja od narativa prošlosti i gubitka, te preusmjeravanja interesovanja na sve ono što se još može zamisliti.

Prvijenac riječke autorice Eve Simčić Četiri lakta unutra (V.B.Z., 2023) plijeni autentičnošću svoje imigrantske priče, bilježi žiri. Tragajući po preskupim iznajmljenim stanovima, među uvrnutim poznanicima, u hodnicima čekaonica ili sigurnosti uspomena, pripovjedačica uviđa da mora proći dug i mučan put ne bi li shvatila kako su njen lijek - i njen dom - u njoj samoj.

Kuća se nije mrdnula Jelene Anđelovske (Partizanska knjiga, 2023) je poetsko-dramska-prozna zbirka u kojoj se pjesme događaju na krovovima zgrada, u kući, u izbjegličkom stanu. Zbirka se bavi temom kuće od izbjegličkog doma-gubljenja doma, preko života u podstanarskim stanovima, nasljeđivanja kuće, do kuće kao sjedišta lezbejske organizacije. Uspeh ove knjige ogleda se i u bavljenju temama poput rata i različitih formi nasilja - dirljivo, pametno, ali bez patosa i patetičnosti.
Samoizdata zbirka pjesama Kalie DimitroveU haosu radosti (2023) je knjiga koja se ističe smjelom duhovitošću, nepretencioznim cinizmom i vještinom pronalaženja radosti u uskogrudnoj kulturi kasnog kapitalističkog i heteropatrijarhalnog haosa. Prema riječima žirija, poezija Dimitrove je savremena oda koja slavi prijateljstvo i izabranu porodicu i raznolikost queer svjetova, a sve to čini da osjetimo mir i radost u našem malom i neophodnom intimnom haosu.

Marija Andrijašević je u knjizi Temeljenje kuće (Fraktura, 2023) postigla preciznu ravnotežu između eksperimentalnosti i komunikativnosti. Svakim od prozno-poetskih blokova koji čine ovu knjigu dominira samosvjestan ženski glas koji promišlja temu o kojoj se u ovdašnjim književnostima nedovoljno govori - rodni aspekt nasljeđivanja. Tematsku odvažnost autorica podupire pomno osmišljenim konceptom i uzbudljivim, nepretencioznim lirskim iskazom.

Ovogodišnje priznanje dodijeljeno je i izdanju grupe autorica i autora ŽENE BIH za djecu - Ilustrovano putovanje s izuzetnim ženama iz prošlosti (Sarajevski otvoreni centar, 2023) čija je vrijednost upravo u tome što, oslanjajući se na bogatu tradiciju ovog žanra i učeći iz nje, pokazuje njegovu rastezljivost i slojevitost. Pedagoški element je uvijek bio prisutan u sličnim knjigama, ali prema riječima žirija ovdje je on eksplicitno promišljen i razrađen na nivou pitanja, uputstava, zadataka, informacija.

Proglašenje književnog izbora održano je u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine u sklopu Festivala ženske umjetnosti i aktivizma Pitchwise. Detaljne odluke žirija mogu se pronaći i na sajtu Naratoriuma.

Književni izbor „Štefica Cvek“ organizuju Pobunjene čitateljke (Srbija), Kulturtreger/Booksa (Hrvatska), Naratorium (Bosna i Hercegovina) i Koalicija MARGINI (Sjeverna Makedonija). Ovogodišnji izbor podržali su Western Balkans Fund, Rekonstrukcija Ženski Fond, Fondacija La Terra Nostra i Book & Zvuk.