East West Centar

Sarajevo Fest 2024. održat će se u Sarajevu od 15. do 22. 9. Pored devet predstava, filma i koncerta, na festivalu će biti održana i tri foruma koja će pokušati odgovoriti na neka važna pitanja, poput: Da li mi možemo javno reći sve što mislimo? Da li smo spremni za budućnost koja je tu, pred nama? Da li živimo u zemlji koja omogućava svakoj građanki i svakom građaninu jednaka prava, bez obzira na to da li su religiozni ili ne? Da li se religija previše petlja u pitanja koja su isključivo odgovornost sekularne države? Da li postajemo ekstremno konzervativno društvo?

Jedna od najistaknutijih turskih novinarki i autorica, Sedef Kabaš, koju je režim u Turskoj hapsio zbog "vrijeđanja" R. T. Erdogana, govorit će u nedjelju, 15. 9., s početkom u 17 sati, u Narodnom pozorištu Sarajevo o temi “Borva novinarstva s autoritarnim režimima”. Forum "Suočavanje s budućnošću" održat će se 18. 9.

Moto pod kojima je počela odbrana 1992. bio je „Borimo se za jedinstvenu, nezavisnu, sekularnu Bosnu i Hercegovinu!“ Danas, 32 godine kasnije, BiH nije jedinstvena, nije ni nezavisna. Da li je sekularna? Na to pitanje pokušat će u Narodnom pozorištu u petak, 20. 9., s početkom u 17 sati, u razgovoru koji će voditi Danijal Hadžović odgovoriti Samedin Kadić, Franjo Šarćević i Tarik Haverić.

Cijeli program festivala i detalji mogu se naći na stranici sarajevofest.com.