Na 65. Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi, najprestižnijem i najzahtjevnijem natjecanju iz matematike, koje se ove godine održava u britanskom Bathu, učenici iz Bosne i Hercegovine ostvarili su najbolji rezultat u povijesti do sada. Šesteročlana ekipa iz BiH osvojila je ukupno šest medalja: Benjamin Mujkić, Andrej Krčmar i Vuk Janković osvojili su zlatne medalje - što su prve zlatne medalje ikada za nekog učenika iz BiH, Harun Alibegović osvojio je srebrenu medalju, a Adnan Osmić i Naida Gavranović osvojili su brončane medalje. Ekipu su vodili Adisa Bolić i Bojan Pažin.

U ukupnom zbroju bodova po državama, njih ukupno 108, Bosna i Hercegovina završila je na 13. mjestu, što je uvjerljivo najbolji plasman do sada i što je također najbolji plasman od svih država bivše Jugoslavije.

Ove godine, najuspješniji su bili natjecatelji iz Sjedinjenih Američkih Država. Iza njih slijede Kina, Republika Koreja, Indija i Bjelorusija.

Zadaci na MMO su problemskog tipa i za njihovo rješavanje je pored ogromnog matematičkog talenta potrebno i veliko znanje koje višestruko premašuje sve što se radi u školama u sklopu redovnog plana i programa. Rješavanje zadataka odvija se u dva dana: svaki dan pred učenicima su tri zadatka i 4 sata i 30 minuta vremena.

Ovako dobar rezultat učenika iz Bosne i Hercegovine na svjetskom nivou, rezultat je dugogodišnjeg ozbiljnog rada s učenicima i visokih standarda koji su postavljeni na matematičkim natjecanjima u BiH (s, nažalost, izuzetkom škola koje rade po hrvatskom planu i programu) te u Školi matematike za nadarene učenike koju vodi Udruženje matematičara Kantona Sarajevo.


Prometej.ba


*Ispravak netočnog navoda: Ovo ipak nije prva zlatna medalja na MMO za nekoga iz BiH. Mladen Despić iz Sarajeva je 1981., kao predstavnik Jugoslavije, osvojio zlatnu medalju.