Podcast Radion je internetsko-medijski projekat autorskog i voditeljskog para Zlatka i Nihe. Polazeći od slogana „Razgovorom i melodijom, pokušajmo razumjeti drugog i drugačijeg“, želja Radiona jest da u opuštenoj atmosferi skromnog studija gostima otvori važna pitanja ili pojavnosti iz oblasti društva, politike, kulture, nauke, sporta... s prostora bivše Jugoslavije. Ipak, kako autori sami kažu, pod pridjevom „drugačiji“ ne smatraju se ljudi koji javno iznose stavove u suprotnosti s osnovnim principima humanizma ili antifašističke tradicije - prema njima je nulti stepen tolerancije i za njih nema mjesta u Radionu. Imenica „melodija“ u sloganu nije tu skučajno, jer se s gostima nerijetko i zasvira i zapjeva.

Podcast Radion djeluje otprilike dvije godine. Snimljeno je pedesetak epizoda. Prvi gost je bio Srđan Puhalo, psiholog iz Banja Luke, a zadnji Boro Kontić, radijski urednik iz SA. Između njih dvojice, na Radionu su gostovali Ibrahim Prohić, Dragan Markovina, Zoran Kesić, Brano Mandić, Franjo Šarčević (urednik portala Prometej.ba, njegovo gostovanje možete pogledati ovdje), Emir Imamovic Pirke, Konstrakta, Dejan Ilić, Eldin Karić i drugi.

Gost nove epizode je radijski urednik i višestruko nagrađivani autor Boro Kontić. „Radio je medij mašte“, reći će Kontić, a voditelji će s njim ući u razgovor o tom mediju i prepustiti se mašti. Pričali su o radio dokumentarcima i dramama, a naročito ih je zanimalo koliko su važni i na koji način se biraju „propratni zvukovi“, koji oslikavaju atmosferu same priče. Tako su spomenuli dokumentarac Petera Brauna „Zvona Evrope“, gdje se na početku čuje zvuk taljenja crkvenih zvona, koja su pretvarana u đulad, a za koji Boro kaže da je imao osjećaj da će zvučnici izgorjeti.

Kako ne spomenuti i epizodu „Rat svjetova“ radijske serije „The Mercury Theatre on the Air“, koju je po istoimenom romanu adaptirao, režirao i izveo 1938. godine nenadmašni Orson Welles, i koja je izazvala paniku kod pojedinih slušatelja.

Sjetili su se i epizode s „djetetom koje su othranili vukovi s Bjelašnice“ na Omladinskom programu Drugog programa Radio Sarajeva, u izvedbi Saše Savića, što je također izazvalo paničnu reakciju kod nekih slušatelja.

Razgovarali su i o novim medijima, novim projektima i novinarstvu općenito, motivaciji za pisanje knjige „Pamtim to kao da je bilo danas“ i saradnji sa Sejom Sexonom – i o tome da li godine svoje nose, i na koju stranu „unutrašnje klatno“ stvaranja preteže, na cinizam ili entuzijazam?

Razgovor s Borom Kontićem možete poslušati i pogledati na YouTubeu.


Prometej.ba