Mostar je poseban i po tome što se lokalni izbori u tom gradu ne odvijaju po načelu „jedan čovjek – jedan glas“, kao u drugim općinama i gradovima Bosne i Hercegovine, već je podijeljen u 7 izbornih jedinica: tri s većinskim bošnjačkim stanovništvom (Sjever, Stari Grad, Jugoistok), tri s većinski hrvatskim stanovništvom (Jug, Jugozapad, Zapad) te jednu zajedničku, Gradsku izbornu jedinicu, koja obuhvaća cijeli grad. Cilj takve organizacije jest da se spriječi da brojnija nacionalna zajednica majorizira manje brojnu zajednicu.

Dobra stvar vezana za ovogodišnje izbore u Mostaru jest što su se održali kada i drugi lokalni izbori u BiH (s izuzetkom općina pogođenih poplavama), zahvaljujući čemu smo bili pošteđeni mjeseci huškanja, strašenja i kampanje mržnje koja je dolazila iz pojedinih nacionalističkih krugova koji su izbore u Mostaru tretirali kao bitku za nacionalno osvajanje grada.

Bira se ukupno 35 članova Gradskog vijeća, a onda tih 35 članova bira gradonačelnika Mostara.

Gradska izborna jedinica nosi 13 mandata. Izborna jedinica Sjever nosi 2 mandata, Stari Grad 5 mandata, Jugoistok 2 mandata, Jug 2 mandata, Jugozapad 7 mandata, Zapad 4 mandata.

Na izborima održanima 2020. godine, raspored mandata po strankama bio je sljedeći (neke kolacije su danas malo drukčije, BH blok SDP-a i Naše stranke ojačan NiP-om se danas naziva Trojka, i slično, a radi jednostavnosti smo skratili nazive koalicija): Gradska izborna jedinica: HDZ 5, SDA&co 4, Trojka 2, HRS 1, SNSD 1; Sjever: SDA&co 2; Stari Grad: SDA&co 2, Trojka 2, Prva mostarska partija 1; Jugoistok: SDA&co 2; Jug: HDZ 1, SDA&co 1; Jugozapad: HDZ 5, HRS 1, Trojka 1; Zapad: HDZ 2, HRS 1, Trojka 1.

Stranke koje se ovako ili onako deklariraju kao hrvatske osvojile su 16 mandata, kojima se pridružio i 1 mandat srpske liste; stranke koje su se ovako ili onako, prije ili poslije izbora, svrstale u bošnjački blok osvojile su 16 mandata, dok su 2 mandata pripala osobama koje se nisu htjele svrstati ni u jedan od ta dva nacionalna bloka. Za gradonačelnika je izabran Mario Kordić (HDZ BiH).

---

Ovdje ćemo računati raspored mandata u Mostaru prema rezultatima koji budu objavljivani na stranici Centralne izborne komisije. Dakle, rezultati će biti ažurirani kako budu pristizali novi podaci. Tu su, naravno, i glasovi poštom koji bi mogli minimalno utjecati na neke ishode. Trenutno, nakon značajnog broja prebrojanih glasova, stvari stoje ovako.


Gradska izborna jedinica:

HDZ 6, SDA&co 4, DF&co 1, Trojka 1, HRS 1


Sjever:

SDA&co 2


Stari Grad:

SDA&co 3, Trojka 1, DF&co 1


Jugoistok:

SDA&co 2


Jug:

HDZ 1, Hrvatska lista za Jug 1


Jugozapad:

HDZ 5, HRS 1, HDZ1990 1


Zapad:

HDZ 3, HRS 1

-

Trenutno, stranke i liste s početnim slovom H imaju 20 mandata (HDZ 15, HRS 3, HDZ1990 1, HL 1), stranke i liste ideološki bliske SDA 13 mandata (SDA&co 11, DF&co 2), a Trojka 2 mandata. Mostarom će vjerojatno nastaviti vladati koalicija HDZ-SDA, jer se bitne odluke u tom gradu ne mogu donositi natpolovičnom (18 od 35), već dvotrećinskom (24 od 35) većinom.


Prometej.ba